tisdag 24 juli 2012

Man eller mus?

Min man är ju som bekant från Tornedalen. Där har man vissa bekymmer med det som kallas knapsu. Det finns ingen bra svensk översättning på detta begrepp, närmsta översätt är "motsatsen till en riktig man". I tornedalssonen Mikael Niemis bok populärmusik från Vittula finns en fantastisk passus om vad som är knapsu. I boken funderar de om sy med symaskin är knapsu. Sy är ju kvinnogöra men om symaskinen är en maskin - hur blir det då?

Nå min man har länge varit en tämligen stolt knapsu (eller iförd guldtofflor med svandun beroende på vem man frågar) men en sak har suttit otroligt långt inne.
Rosa skjorta - inte nu för att han bär skjorta överhuvudtaget med mindre än dödshot eller hot om indraget morsarv - alla nyanser av rosa har varit stendöda och lika med brist på manlighet. (stor sannolikhet för en man som är huvudet längre än de flesta och, i alla fall tidigare, varit i besittning av både batong och handfängsel).

Men sent ska syndaren vakna som det brukar heta. Nu hänger det en rosa goding i garderoben. Nu gäller det bara att 1) lura in mannen i godingen och 2) hitta en tillställning där jag får njuta av det hela!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar