fredag 18 juli 2014

Fredagsfika

Ja tiden går alldeles för fort! 
Det här med att jobba när resten av familjen är ledig gör ju att man sover alldeles för lite. Det är ju som inte samma sak att smyga iväg när de andra ligger kvar och sover. Inte blir det bättre av denna tropiska värme. Det är både svårt att kliva upp och svårt att sitta på jobbet och blicka ut över det underbara.

Vilken tur att det låg en paketavi i min brevlåda när jag kom hem. Paketet skulle hämtas på mataffären och avsändare var världens bästa gammelmommo! Döm om allas vår förtjusning när det stora blåa postpaketet var fullpackad med frallor, bullar och kakor. Ja vi var tvungna att provsmaka alla sorterna och de var, som vanligt, alldeles utmärkta. 

Jag har i och för sig hunnit med lita panikbakning själv. I går hade lilla S och maken en lång kamp om man kan äta omogna blåbär från vår baksida där bussarna kör och folk rastar sina hundar. Maken förmanade och barnet grät. På kvällen gjorde vi ett försök att hitta några bättre blåbär men häruppe är det lite för tidigt.

Nåja när vi väl kom hem drog vi fram förra årets sista blåbärspåse från frysen och bakade blåbärssockerkaka. 


receptet kommer här

smörj och bröa formen - jag använder en större rektangulär form,
 lägg i frysta blåbär blandade med potatismjöl och florsocker.
 Rör runt så blåbären får en vit hinna.

Häll över sockerkakssmeten

2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50-100 g smör
1 dl vatten eller mjölk (jag tog mjölk)

Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt vetemjöl och bakpulver.
 Smält smöret och tillsätt vätskan. Blanda försiktigt ner vätskan i smeten. 
Häll smeten i formen. grädda i 175 grader tills kakan fått fin färg och börjar släppa från kanten.

Låt kakan svalna och skär i bitar. Kakan går utmärkt att frysa,
 men styckefrys bitarna innan du lägger samman dem med bakplåtspapper mellan lagren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar